Hírek és minden más

Jön az új adócsomag: ez vár a Molra és az OTP-re

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital

A magyar kormány adócsomagot jelentett be az idei év jelentős költségvetési hiányának ellensúlyozására. A csomag a bankok, az energiaszektor és egyes multinacionális vállalatok adóit tartalmazza. Összesen 400 milliárd forintot, vagyis a GDP 0,5 százalékát kívánják beszedni az új intézkedésekkel, ezek között vannak adóemelések és egy új adó is, utóbbit a devizaügyletekre vetik ki. A legtöbb intézkedés 2024. augusztus 1-től lép hatályba.
A várható 400 milliárd forint új bevétel a következő struktúrában érkezhet:
Mivel a teljes adócsomag várható hatása a GDP 0,5 százaléka körüli költségvetési egyenlegjavulás, az optimális kimenet lehetővé teheti a kormány új, 2024-re kitűzött, a GDP 4,5 százalékát kitevő hiánycél elérését. Erre azonban csak abban az esetben számít a Concorde, ha az év második félévben jelentős mértékben megnövekszik a lakossági fogyasztás, ami az áfabevételt is növelné. Ennek mértékét azonban jelentős kockázatnak tartják az éves költségvetési végeredmény szempontjából.
A Concorde devizaadó-bevételekre vonatkozó számítása az idei év hátralévő részében változatlan deviza-tranzakciós volumen alapján történik, az ebből az adóból származó tényleges bevételt azonban a forgalom változása, valamint a forgalom struktúrájának változásai is befolyásolják, utóbbi különösen a 20 ezer forintos adókorlát miatt lényeges.
A bejelentett intézkedéscsomag a legnagyobb magyar tőzsdei cégek esetében szemmel látható negatív hatást fog okozni a Concorde szerint:
A Mol szempontjából kifejezetten lényeges, hogy a 2024. évi többletbevételi adót jelentősen megemelték. Az eredetileg a 2022-es bevétel 1 százalékában meghatározott adókulcs most 2,8 százalékra emelkedett.
Ez a változás hozzávetőleg 200 millió dollár vagy 75 milliárd forint többlet adót ró a Molra, ami részvényenként nagyjából 100 forintnak felel meg.
Ezen túlmenően a Brent-Ural felárat terhelő adót 2025-re kiterjesztették, ami a Molnak abban az évben becslések szerint 15-40 milliárd forintos többlet pénzügyi kötelezettséget jelent, amely részvényenként akár 50 forintot is elérhet.
Az OTP 2024-re az extraprofit adó esetében bruttó 13 milliárd forintra számított, amely az államkötvény-állomány növekedésének köszönhetően 6,5 milliárd forintra lett volna csökkenthető. Annak ellenére, hogy az éves bruttó 13 milliárd forintos adókötelezettséget egy összegben számolták el 2024 januárjában, a csökkentő hatásokat figyelembe véve mindössze 10 milliárd forintot kellett lekönyvelniük. Emiatt az intézkedéscsomag idén már csak minimálisan, a Concorde szerint mintegy 2-4 milliárd forinttal terhelheti az OTP-t ezen a soron. 2025-ben azonban az extraprofit adó az OTP-nél jelentősen emelkedhetne. Emiatt a 2024-ben esedékes durván 10-12 milliárd forint extraprofit adó 2025-ben akár 25 milliárd forintra is ugorhat, figyelembe véve az állampapír állomány növekedéséből származó esetleges levonhatóságot is.
A pénzügyi tranzakciós illeték összege 2023-ban 98 milliárd forint volt, ami 2024-ben durván 100 milliárd forint körül alakult volna. Ennek ellenére a kormány további 85 milliárd forintot kíván beszedni 2024 hátralévő részében, amelyből az OTP várhatóan mintegy 30 százalékot fizethet be. Ez a második félévben mintegy 25 milliárd forint többletadót jelenthet, ami a becslés szerint összesen 125 milliárd forint pénzügyi tranzakciós adót jelent.
2025-ben az adóterhek tovább emelkedhetnek a 2023-as szint másfélszeresére, 2025-ben elérve a 150 milliárd forint körüli összeget. A pénzügyi tranzakciós illeték emelése mellett október 1-től a konverzióval járó ügyletekre kiegészítő tranzakciós illetéket vezetnek be, amelyet a mindenkori tranzakciós illetéken felül kell fizetni az adott tranzakciók után. Ennek megfelelően 2024-ben 7 milliárd forint, 2025-ben 30 milliárd forint lehet a további tranzakciós illeték bevétele, ami 2024-ben nagyjából 2 milliárd forintba, 2025-ben pedig 8 milliárd forintba kerülhet az OTP-nek.
A Concorde a legrosszabb forgatókönyv szerint arra számít, hogy az OTP-t 2024-ben nagyjából 30 milliárd forint addicionális adóteher fogja terhelni, ami 2025-ben 48 milliárd forinttal nőhet.
Ugyanakkor a Concorde szerint a növekvő költségek jövedelmezőségre gyakorolt hatásának jelentős részét a bank képes lesz az üzleti folyamatai alakításával kompenzálni. A számítás szerint azonban részvényenként a hatás 550 forint lehet, de ezt a hétfői kereskedés során nagyrészt beárazta a piac, így a Concorde továbbra is vételre ajánlja az OTP-t.
A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images
A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ
Oroszország bevonásával.
Nincs megállás.
Megvan a végső tévés megállapodás.
Visszagyengült a forint.
Cikkünk folyamatosan frissül.
Szlovákia szerint ezzel védtelenül marad a keleti szárnyunk.
26 hadihajót ért eddig ukrán találat.
A szervező cég egyelőre nem nyilatkozik.
Az érzelmes címadás oka, hogy a rengeteg üzleti beszélgetés alatt, amihez szerencsém volt, igen gyakran kiderült: kígyók ide, pókok oda, szinte mindenki vágyik a távoli földrészre. A többs
Ha kockázati életbiztosításról beszélünk, akkor tegyük félre az érzelmeket. Ez egy anyagi kérdés, ami arról szól, hogy gondoskodni akarsz a szeretteidről, ha veled tragédia történik. Kev
Augusztus 1-jétől módosulnak az adózás rendjéről szóló törvény mulasztási bírságot tartalmazó rendelkezései. A Kormány az orosz-ukrán háborúra hivatkozva megduplázza a mulasztási bír
A pénzügyekben rendkívül elterjedt fogalom a kockázat. Ennek ellenére nem könnyű meghatározni, hogy pontosan mit is értünk alatta, hogyan is kell mérni azt. The post Újragondolt elmélet a koc
A kínai lakosság megtakarításai hatalmasak, mozgásuk világgazdaságot befolyásoló tényező lehet. Az elmúlt évtizedekben az volt jellemző, hogy mivel a kínai államtól sokan nem számíthatta
Július elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, itt az eredmény.Fontosabb infók a lista összeállításával kapcsolatbanElőző hón
A gazdasági teljesítmény tavalyi 0,2 százalékos visszaesése és az idei első negyedévi, az előző három havi teljesítményt ugyanilyen mértékben meghaladó emelkedése után az elmúlt hetekbe
Lementek a választások, úgyhogy ma reggel bejelentette a kormány, hogy a hozzá nem értő, ostoba gazdaságpolitikája miatt a háborús helyzet miatt adóemelések lesznek, hogy a költségvetésen
Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.
Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?
Bekeményít az Európai Bizottság a Temuval szemben.
Több időt kapnak a vállalt feltételek teljesítésére.
Így jut a büdzsé plusz mozgástérhez.
Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
A legjobb ügyvédek egy helyen

source
Oldalunk támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Digitális Ügynökség: Marketing Ügynökség
Keresőoptimalizálás: Keresőoptimalizálás
Kerékpár webshop: Kerékpár
Kerékpár webshop: Bicikli
Ebike, elektromos kerékpár
Kerékpár, elektromos kerékpár
Canga
Bike
Kerékpár
Fotodoboz
Táblás kerítés
Üzemorvosunk: Üzemorvos Budapest
Rendszergazda Szolgáltatást végzi: Rendszergazda szolgáltatás
Redőny: Redőny, Árnyékolás

Feliratos Csokoládé: Feliratos Csokoládé
Csokifutár: Csoki futár
Kávé, kapszulás kávé: kapszulás kávé rendelés

Egyéb támogatók:
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Esküvői DJ
Rendezvény: Rendezvény DJ

Külföldi támogatóink:
OSN: OSN, Online Solutions Network
OS AI: AI, AI Mesterséges Intelligencia, OS AI,OSN AI
AI: OS AI, OSN AI, OS AI one
Super Size File: Nagy méretű file küldés, File Küldés
Global IT News: Global IT News

Egyéb Oldalink:
Híradag: Híradag

Oldalunk Fő támogatói:
Marketing: WeAreDigital
Marketing: WeAreDigital